035 - 260 74 74 info@rens-en-rens.nl

Hoe verloopt het praktijkexamen motor AVD?

Een uur voor je examen heb je je laatste rijles. We zorgen dat we ruim op tijd bij het CBR-examencentrum in Eemnes, dat geeft rust zo vlak voor je examen.

Een praktijkexamen verkeersdeelneming duurt 55 minuten. Ga zitten tot je examinator je roept. Het examen verloopt als volgt:

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt.

Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook kijkt hij of je een geldig theoriecertificaat voor de motor bij je hebt of motor of een geldig rijbewijs voor de lichte motor of motor-automaat.

De examinator vraagt je een kenteken op te lezen op ongeveer 20 meter afstand en bevraagt de B.R.A.V.O.K.

Hierna begint de rit van zo’n 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan.

Naast de examinator zit je rijinstructeur. Die geeft je onderweg de aanwijzingen en opdrachten via het ontvangertje in je helm.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

  • kijkgedrag
  • je plaats op de weg
  • of je de verkeersregels goed toepast
  • of je ook in het verkeer de motor beheerst.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je anticipeert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Directna afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

CBR Examencentrum
Lesmotoren Rens & Rens